Κατσαρίδες

Που τις συναντάμε;

Αν και η υγιεινή και η καθαριότητα είναι σημαντικοί αποτρεπτικοί παράγοντες, η εμφάνιση κατσαρίδων σε ένα χώρο δεν εξαρτάται αποκλειστικά από την καθαριότητα όπως πολλοί πιστεύουν λανθασμένα. Μπορεί να εμφανισθούν ακόμη και στα καθαρότερα σπίτια ή επαγγελματικούς χώρους. Συχνότερα βρίσκονται σε αποχετεύσεις, φρεάτια, βόθρους, υπόγεια, κελάρια αλλά και στο εσωτερικό των κατοικιών στο οποίο εισέρχονται από τα ανοικτά παράθυρα (Americana periplaneta και Blatta orientalis) καθώς και σε κουζίνες, εστιατόρια, σουπερ μαρκετς, ηλεκτρολογικούς πίνακες, ηλεκτρικές συσκευές, μπάνια κ.α. (Blatella germanica).Οι κατσαρίδες είναι νυχτόβια έντομα, γιαυτο και αρκετές φορές είναι δύσκολο να καταλάβουμε σε τί έκταση έχει φτάσει ο πλυθυσμός τους.

Λίγα λόγια για τις κατσαρίδες

Η παρουσία κατσαρίδων σε χώρους, αποτελεί μεγάλο θέμα υγειονομικής σημασίας.Η φύση/συνηθειες της κατσαρίδας την καθιστά ιδανικό ξενιστή για πολλές ασθένειες όπως της σαλμονέλας, της δυσεντερίας, της γαστρεντερίτιδας και άλλων παθήσεων του στομάχου. Αλλοιώνουν τα τρόφιμα και διαδίδουν τους παθογόνους οργανισμούς με τα περιττώματα και τις εκκρίσεις τους.

Επίσης πολύ συχνά είναι υπεύθυνες για αναπνευστικά προβλήματα. Οι κατσαρίδες απορρίπτουν το δέρμα τους τακτικά σε όλη τη διάρκεια του κύκλου της ζωής τους. Το απορριμμένο δέρμα μεταφέρεται μέσω του αέρα και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ασθματικές αντιδράσεις, ιδιαίτερα σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού όπως στα παιδιά, τους ηλικιωμένους και τους ανθρώπους με βρογχικές ασθένειες.

Ο κύκλος της ζωής μίας κατσαρίδας ξεκινά ώς αυγό.Τα αυγά βρίσκονται μέσα σε σάκκο και αυτός ο σάκκος τοποθετείται σε ασφαλές μέρος απο το θηλυκό. Η θερμοκρασία και η υγρασία θα καθορίσει το χρόνο εκκόλαψης των αυγών.

Αν και η υγιεινή και η καθαριότητα είναι σημαντικοί αποτρεπτικοί παράγοντες, η εμφάνιση κατσαρίδων σε ένα χώρο δεν εξαρτάται αποκλειστικά από την καθαριότητα όπως πολλοί πιστεύουν λανθασμένα. Η εμφάνισή τους μπορεί να γίνει και στα καθαρότερα σπίτια και επαγγελματικούς χώρους, με οποιδήποτε συσκευασία (σακούλες, χαρτοκιβώτια, τρόφιμα, κα ).

Η τροφή των κατσαρίδων δεν περιορίζεται σε μία κατηγορία τροφίμων, οποιαδήποτε οργανική ουσία, καταναλώνεται. Μετά την είσοδό τους σε ένα χώρο θα αναζητήσουν τα σκουπίδια, τα ξεσφράγιστα κιβώτια τροφίμων, τη ζάχαρη και τις λιπαρές ουσίες, ακόμα και κόλλα στις συνδέσεις βιβλίων ή χαρτοκιβωτίωναμυλούχες τροφές, ανοιχτές συσκευασίες τροφίμων.

Επίσης χαρακτηρίζονται απο τα φαινόμενα της νεκροφιλίας και κοπροφαγίας. Τρώνε τα περιττώματα η μια της άλλης και τις νεκρές κατσαρίδες που μπορεί να υπάρχουν στον χώρο, για να ταΐσουν τις νέες “νύμφες” και να αξιοποιήσουν όλες τις θρεπτικές ουσίες οργανικών τροφίμων. Τα περιττώματα των κατσαρίδων μοιάζουν με κόκκους πιπεριού και μπορεί να βρεθούν σε ντουλάπια και άλλες επιφάνειες, αυτό είναι ένδειξη ότι κατσαρίδες διαβιούν και φωλίαζουν στη γυρω περιοχή.

Οι κατσαρίδες κρύβονται κατα τη διάρκεια της ημέρας σε μέρη ανάλογα της προτιμήσεις του είδους τους σε σκοτεινά, θερμά, ασφαλή καταφύγια που έχουν βρει, όπως, στις κοιλότητες τοίχων, οι ρωγμές σε τοίχους και πλακάκια, οι ρωγμές στην κουζίνα και το λουτρό, ηλεκτρικές συσκευές και συσκευασίες τροφίμων. Κατά τη διάρκεια της νύχτας θα βγουν από τα καταφύγιά τους σε αναζήτηση τροφής. Η φύση της έχει εξοπλίσει με ευαίσθητα αισθητήρια όργανα, αυτό τις καθιστά πολύ προσεχτηκές στην αναζήτηση τροφής. Αν συναντήστε κατσαρίδα την ημέρα, αυτό είναι ένδειξη μεγάλης και σοβαρής προσβολής. Εάν μια προσβολή κατσαρίδων αφεθεί ανεξέλεγκτη μπορεί γρήγορα να επεκταθεί και σε μερικές εβδομάδες ή μήνες να γίνει σημαντικός κίνδυνος για την υγεία μας.

Είδη κατσαρίδων

Αντιμετώπιση

Η καταπολέμηση των κατσαρίδων μπορεί να γίνει με κατσαριδοκτόνα σκευάσματα, εγκεκριμένων απο τον ΕΦΕΤ, ειδικά σχεδιασμένα για χρήση σε χώρους κατοικήσιμους και ασφαλή για τα θερμόαιμα. Η δράση τους είναι επιλεκτική στις κατσαρίδες. Αλλα και με παγίδες κατσαρίδων και βιολογικά σκευάσματα. Η Mac repel εφαρμόζει υπολειμματικούς ψεκασμούς με ψεκαστήρες χαμηλής πίεσης, και κυρίως καταπολεμούμε την κατσαρίδα με την εφαρμογή ειδικού κατσαριδοκτόνου gel, ιδιαίτερα αποτελεσματικού για την καταπολέμηση της ψιλής ξανθιάς κατσαρίδας των τροφίμων (Blattella Germanica), τοποθέτηση μη τοξικών παγίδων με ειδικά τροφοελκυστικά, εφαρμογές υπέρμικρου όγκου με κατάλληλους εκνεφωτήρες  (foger), εφαρμογές αερολύματος και ότι άλλο νέο και σύγχρονο υπάρχει στο χώρο της παρασιτοκτονίας.

 

 

Κουνούπια

 

Που τα συναντάμε;

Η βασική προυπόθεση για την αναπτυξή τους είναι η υπάρξη έστω και μίας μικρής ποσ’οτητας στάσιμών νερών. Αυτό μπορεί να είναι απο το νερό στο πιατάκι της γλάστρας ή οι διακοσμητικές λιμνούλες ενός κήπου, συντριβάνια κ.λ.π. μέχρι και σε μεγαλύτερη κλίμακα τα στάσιμα νερά μεγάλων υδάτινων επιφανειών όπως ορυζώνες, έλη, λίμνες, δέλτα ποταμών, κλπ.

Λίγα λόγια για τα κουνούπια

Είναι γνωστά 3000 είδη κουνουπιών, όμως στη χώρα μας ζουν μονάχα 40 είδη που ανήκουν στα γένη Culex, Aedes και Anopheles. Τα κουνούπια ανάλογα με το είδος τους μπορούν να πετούν από κάποια μέτρα έως 3 χιλιόμετρα.Τα κουνούπια έλκονται από την ζέστη, από το φως, από την υγρασία και από το CO2 μέσω του οποίου εντοπίζουν και τον στόχο- άνθρωπο ή ζώο. Ορισμένα είδη τρέφονται με νέκταρ, φυτικούς χυμούς και άλλα με αίμα.Είναι γνωστό σε όλους ότι τα κουνούπια με τα ενοχλητικά τους τσιμπήματα, εκτός από τις αλλεργίες και την αϋπνία που προκαλούν, μπορούν να μεταδώσουν στον άνθρωπο ιδιαίτερα επικίνδυνες ασθένειες όπως ελονοσία, κίτρινος πυρετός, εγκεφαλίτιδα κ.α.

Αντιμετώπιση

Η πλήρης εξάληψη των κουνουπιών είναι πρακτικά αδύνατη λόγω των μεγάλων αποστέων που μπορούν να καλύψουν.Για μία ολοκληρωμένη καταπολέμηση απιτείται η συντονισμένη δράση των δήμων με ψεκασμούς ευρείας κλίμακας κατα τη θερινή περίοδο.Σε οικιακούς και επαγγελματικούς χώρους η αντιμετώπισή τους μπορεί να γίνει με ψεκασμό συγκεκριμένων χώρων όπως οι βεράντες, ο κήπος, το γκαζόν και άλλες εστίες ανάπτυξης κουνουπιών. Επίσης η Mac repel διαθέτει ποικιλία οικολογικών παγίδων για εξτερικούς και εσωτερικούς χώρους.

Μύγες

Που τις συναντάμε;

Η οικιακή μύγα, είναι ένα έντομο που βρίσκεται παντού. Συχνότερα θα την βρούμε μέσα σε σπίτια, κουζίνες, εστιατόρια, βιομηχανίες τροφίμων και χώρους συγκέντρωσης αποθηκών.Η μύγα των φρούτων (Δροσόφιλα) συναντάται κυρίως σε εσωτερικούς χώρους και ειδικότερα όπου υπάρχουν φρούτα εκτός ψυγείου, σε μπαρ, κοντά σε συσκευές αποχυμωτών και σε οξοποιεία και οινοποιεία.

Λίγα λόγια για τις μύγες

Ο βιολογικός κύκλος της μύγας ξεκινά απο το στάδιο του αυγού.Το θηλυκό, γεννά τα αυγά της σε κάθε ουσία που βρίσκεται σε αποσύνθεση και με την οποία τρέφεται η προνύμφη της (περιττώματα ανθρώπων και ζώων, σκουπίδια, υποπροϊόντα κλπ). Στην διάρκεια ζωής της, μια θηλυκή οικιακή μύγα μπορεί να γεννήσει μέχρι 900 αυγά. Η θηλυκή μύγα αρχίζει να γεννά τα αυγά της από 4 έως 12 ημέρες από την ανάδυσή της σε τέλειο έντομο.Στις εποχές των υψηλών θερμοκρασιών, οι χωρίς πόδια άσπρες προνύμφες προκύπτουν από τα αυγά τους σε 8 έως 24 ώρες. Οι υψηλές θερμοκρασίες τις ευνοούν να περάσουν τα στάδια ανάπτυξης σε πολυ πιο σύντομο χρόνο. Δηλαδή οι προνύμφες περνούν από τρία στάδια ανάπτυξης σε 1 εβδομάδα ή και λιγότερο κατά τη διάρκεια των θερμότερων εποχών και μέχρι 8 εβδομάδες όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες.Όταν ολοκληρώσει το τελευταίο στάδιό της, η προνύμφη θα κινηθεί προς μια δροσερή και ξηρή περιοχή στην οποία θα κάνει το κουκούλι της (pupate).Η μετατροπή των χρυσαλίδων σε ενήλικες γίνεται από 3 ημέρες έως 5 εβδομάδες.Αυτή η περίοδος είναι διαφορετική διότι εξαρτάται από την θερμοκρασίακαι την υγρασία.Το σώμα της μύγας λόγω κατασκευής, είναι προσαρμοσμένο για να μεταφέρει μικροοργανισμούς. Η προβοσκίδα της έχει άφθονες λεπτές τρίχες, στις οποίες κολλούν με μεγάλη ευκολία μικροοργανισμοί και ακαθαρσίες. Αυτοι οι μικροοργανισμοί μεταφέρονται στις επιφάνειες στις οποίες κινείται η μύγα. Επίσης το πεπτικό της σύστημα είναι γεμάτο μικρόβια τα οποία μεταφέρει όπου σταθεί με τα περιττώματα και το υγρό που βγάζει από το στόμα της για να τραφεί.Η μύγα των φρούτων (δροσόφιλα) είναι μία μικρότερη μύγα σε σχέση με την οικιακη μύγα των 6-14 χιλιοστά ενώ η μύγα των φρούτων είναι 3-8 χιλιοστά. Ξεχωρίζει επίσης απο τα κόκκινα μάτια της.

Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση της μύγας των φρούτων γίνεται αρχικά με την εξάλειψη εστιών αναπαραγωγής. Δηλαδή μέρη όππου υπάρχει υγρή οργανική ουσία σε αποσύνθεση.Σε εξωτερικούς χώρους είναι απαραίτητοι οι υπολυματικοί ψεκασμοί και τροφοελκυστικές παγίδες. Για εσωτερικούς χώρους (ανάλογα το χώρο και τη χρήση του), μπορούν να εγκατασταθούν συσκευές ηλεκτρικής εκκένωσης, τροφοελκυστικές παγίδες ενώ υπάρχουν μέθοδοι όπως η επίχρηση με είδικό εντομοκτόνο σε επιλεγμένα σημεία απο εξειδικευμένο προσωπικό.

Τρωκτικά

Που θα τα συναντήσετε;

Γενικότερα τα τρωκτικά είναι πολύ προσεκτικά και έχουν πολύ καλα αισθητηρια όργανα. Προτιμούν μέρη όπως υπόγεια, αποθήκες, λεβητοστάσια, σε ψευδοροφές κατοικιών καθώς και αυλές, κήπους, φρεάτια, τούνελ, αγρούς κ.α.

Λίγα λόγια για τα τρωκτικά

Τα ποντίκια είναι θηλαστικά τα οποία ζούν σε κοινωνίες, είναι νυχτόβια και είναι παμφάγα.Μπορούν να καταναλώσουν απο οργανικές ουσίες μέχρι χαρτιά, υφάσματα, καλώδια κ.α.Το σώμα τους είναι εφοδιασμένο με ευαίσθητα αισθητήρια όργανα ακοής και όσφρησης, το σώμα τους είναι ελαστικό και ευπλαστο, με αποτέλεσμα να χωράνε απο πολύ μικρα ανοίγματα σε τοίχους, οροφές κλπ. Τα πόδια τους, τους επιτρέπουν να σκαρφαλώνουν σε τραχειές επιφάνειες, να ισορροπούν και να πηδούν απο χαμηλά ύψη.

Υπάρχουν πολλά είδη ποντικών, στην Ελλάδα όμως τρία είδη έχουν καταφέρει να προσαρμοστούν.

 

Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση των ποντικιών είναι μία δύσκολη υόθεση και απαιτεί προσεκτικά σχεδιασμένη τακτική. Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι, που μπορούν κάποιες απο αυτές να χρησιμοποιηθούν μεμονομένες οι σε συνδυασμό.

Σημαντικές ενέργειες για την καταπολέμηση των τρωκτικών είναι:

  • Η αποκοπή τους από την πηγή τροφής τους
  • Η καταστροφή των φωλιών που υπάρχουν
  • Η τοποθέτηση μηχανικών παγίδων που στόχο έχουν την άμεση σύλληψη των τρωκτικών. Οι πλέον σύγχρονες μηχανικών παγίδων είναι αυτές που διαθέτουν ισχυρή κολλητική επιφάνεια πάνω στην οποία παγιδεύεται το τρωκτικό, με αποτέλεσμα τη θανάτωσή του σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η κολλητική επιφάνεια φέρεται, σε κλειστού τύπου παγίδα με ανοίγματα στα πλαϊνά τμήματα για την είσοδο των τρωκτικών και ημιδιαφανές καπάκι που επιτρέπει τον έλεγχο της κατάστασής της. Το υλικό κατασκευής τους μπορεί να είναι είτε από πλαστικό είτε από μέταλλο, ανάλογα με τις ανάγκες του χώρου. και η χρήση μυοκτόνων σκευασμάτων. Για την προσέλκυση του τρωκτικού εντός της παγίδας συνήθως τοποθετείται τροφοελκυστικό ατοξικό δόλωμα εντός της παγίδας. Οι μηχανικές παγίδες είναι κατάλληλες για εσωτερικούς χώρους, λόγω απουσίας τρωκτικοκτόνου.
  • Η χρήση μυοκτόνων σκευασμάτων τα οποία είναι ισχυρά δηλητήρια που στόχο έχουν τη γρήγορη εξόντωση των τρωκτικών. Τα μυοκτόνα είναι αντιπηκτικά “νέας γενιάς” των οποίων οι δραστικές ουσίες εμποδίζουν την πήξη του αίματος στο συκώτι του τρωκτικού και έχουν την ιδιότητα να ελκύουν τα τρωκτικά με την οσμή τους, την οποία όμως δεν την αντιλαμβάνεται η ανθρώπινη όσφρηση. Η θανατηφόρα δόση κυμαίνεται μεταξύ 0,2 και 1,3 gr για το κάθε τρωκτικό ανάλογα με το βάρος του. Η λήψη της δόσης αυτής έχει σαν αποτελέσματα το τρωκτικό να πεθαίνει 3-10 ημέρες αργότερα και στη συνέχεια να μουμιοποιείται, χωρίς να δημιουργεί δυσάρεστες οσμές. Παρουσιάζουν μεγάλη σταθερότητα και παραμένουν αναλλοίωτα σε δύσκολες καιρικές συνθήκες, ενώ δεν φαίνεται να έχει αναπτυχθεί έως τώρα ανθεκτικότητα των τρωκτικών στις δραστικές ουσίες που περιέχουν. Τα μυοκτόνα σκευάσματα βάσει του κανονισμού 852/2004 της Ε.Ε., πρέπει απαραίτητα να τοποθετούνται εντός δολωματικών σταθμών ασφαλείας. Οι δολωματικοί σταθμοί φέρουν ανοίγματα στα πλαϊνά μέρη για την είσοδο των τρωκτικών και ειδική θέση αγκίστρωσης του δολώματος, ενώ παράλληλα προσφέρουν ασφαλές και ήσυχο περιβάλλον στα τρωκτικά για την κατανάλωση της τροφής τους. Επιπλέον λόγοι που υπαγορεύουν την τοποθέτηση των σκευασμάτων εντός δολωματικών σταθμών είναι η προστασία τους από τον ήλιο, τη βροχή, τη σκόνη καθώς και η αποφυγή κατανάλωσής τους από παιδιά και ομάδες ζώων που δεν είναι στόχος εξόντωσης όπως γάτες, σκύλοι κτλ

Τυφλοπόντικες

Που τους συναντάμε;

Βρίσκονται σε αγροτικές περιοχές, καταναλώνουν ρίζες και άλλα υπόγεια μέρη καλλιεργειών. Σε μεγάλους πληθυσμούς μπορούν να προκαλοέσουν μεγάλο πρόβλημα. Οι λοφίσκοι που δημιουργεί είναι πρόβλημα για χλοοτάπητες, κήπους κ.τ.λ. Επίσης καταστρέφει μεγάλες πληθυσμούς γαιοσκωλήκων

Λίγα λόγια για τους τυφλοπόντικες

Ο τυφλοπόντικας όπως είπαμε είναι μοναχικό ζώο αλλά και πολύ προστατευτικό της εδαφικής περιοχής του. Έτσι όταν συναντήσουμε μεγάλο αριθμό λοφίσκων δεν πρέπει να θεωρήσουμε ότι υπάρχουν και πολλά άτομα. Σε πολύ βαριά προσβολή και σε περιοχή με μεγάλο αριθμό γαιοσκωλήκων ο μέγιστος αριθμός τους μπορεί να φτάσει τα 8 άτομα ανά 10 στρέμματα. Ο τυφλοπόντικας ζει όλη του τη ζωή μοναχικά και συναντιέται μόνο για ζευγάρωμα στην περίοδο της αναπαραγωγής από Μάρτιο μέχρι Μάιο.

Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση του γίνεται με την τοποθέτηση μηχανικών παγίδων σε διασπαρτα σημεία των στοών του. Η τοποθέτηση των παγίδων είναι πιό αποτελεσματική όταν γίνεται απο εξειδικευμένο προσωπικό.